Thursday, October 6, 2011

Masa Oh Masa

Lama sungguh rasanya saya tidak menulis di sini. Selepas sahaja berlalunya Aidilfitri tempoh hari, saya seolah-olah dilanda kesibukan yang melampau!! Selain memenuhi jemputan "Open House" dan juga majlis Wahlimatul Urus sahabat handai pada hujung minggu, kesibukan itu lebih menjurus pada tugas hakiki di tempat kerja.

Apa tidaknya, sebagai kakitangan Akademik di IPTA, kami mula menerima kemasukan pelajar baru bagi Sidang Akademik 2011/2012 pada 5 September 2011. Jadi pada Minggu Orientasi pelajar, pelbagai aktiviti untuk pengetahuan pelajar baru diadakan, termasuklah sesi pengenalan kursus dari pusat pengajian saya sendiri.

Selepas berakhirnya Minggu Orientasi pelajar baru, masuklah pula pelajar lama pada minggu berikutnya. Walaupun pelajar lama ini ada yang telah membuat pendaftaran kursus dalam talian, tetapi masih ada yang bermasalah di samping ada yang hendak menambahkan kursus dan ada pula yang hendak menggugurkan kursus. Macam-macam ada!! Jadi kesibukan inilah yang membataskan waktu di samping sesi pengajaran dan pembelajaran bagi Semester Pertama pun sudah bermula. Kadang-kadang tak tercekau oleh masa apabila setiap kerja yang dilakukan terpaksa merujuk "date line" yang diberikan.

Akhir-akhirnya, saya tidak ada ruang masa untuk mencoret sesuatu sebagai santapan minda saya untuk meringankan kepala daripada tugas-tugas hakiki di pejabat. Masa...oh masa, begitu cepat engkau berlalu. Kadang-kadang tak terasa perjalanannya. Dalam sibuk-sibuk buat itu ini, alih-alih tengok jam dah pukul 5.00 petang lebih. Betullah kata bijak pandai, masa itu emas. Nilai emas memang mahal harganya!

Menutup catatan, tiada yang lebih indah dalam kehidupan ini selain mengenang kembali detik-detik waktu yang berlalu yang meninggalkan memori kenangan yang membahagiakan. Salam.

No comments:

Post a Comment